Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

[DOWNLOAD] "Od Performativa Do Govornih Dejanj" by Igor Ž. Žagar # Book PDF Kindle ePub Free

Od Performativa Do Govornih Dejanj

📘 Read Now     📥 Download


eBook details

  • Title: Od Performativa Do Govornih Dejanj
  • Author : Igor Ž. Žagar
  • Release Date : January 22, 2012
  • Genre: Language Arts & Disciplines,Books,Professional & Technical,Education,
  • Pages : * pages
  • Size : 2645 KB

Description

Pričujoča knjiga je, pod naslovom Zagatnost in performativnost ali kako obljubiti, prvič izšla leta 1989. Najprej sem jo ponudil založbi Krt ter po nekaj tednih od njih prejel odgovor, da se z izdajanjem knjig, ki obravnavajo »pravopisne probleme«, ne ukvarjajo. Sem nekako razumel, saj je bil odgovor napisan v pravopisno slabi slovenščini ... Potem se je za rokopis zavzel Miha Kovač, ki je bil takrat urednik pri DZS (v tistih časih to še niso bili Drzni Znanilci Sprememb, temveč, preprosto, Državna Založba Slovenije), in knjiga je izšla v novonastali zbirki Družboslovje.

Po dvajsetih letih je še vedno edina znanstvena monografija na Slovenskem, ki se sistematično in problemsko ukvarja z epistemološkimi in metodološkimi problemi performativnosti in prehoda od performativnosti h govornim dejanjem. To seveda ne pomeni, da se s performativi in govornimi dejanji niso ukvarjali tudi drugi avtorji, še zlasti Nenad Miščević, Jelica Šumić-Riha in Rastko Močnik, vendar je bil njihov zastavek povečini drugačen, ožji in bolj ciljno usmerjen: Nenada Miščevića je, na primer, zanimal predvsem pregled teorije govornih dejanj in njen položaj v okviru filozofije jezika, Jelico Šumić-Riha koncept performativnosti v teoretskem okviru lacanovske psihoanalize, Rastka Močnika pa (upo)raba performativnosti v Althusserjevi teoriji ideologije. Tako vsaj zastavke omenjenih kolegov vidim sam in se opravičujem, če komu delam krivico.

Kljub svoji sistematičnosti in problemskosti – ali morda prav zaradi tega – pa je bila Zagatnost performativnosti povsem spregledana in ignorirana s strani slovenskih jezikoslovcev, zlasti slovenistov. Sprva se mi je to zdelo le naključje, morda stvar nizke naklade, ne najboljše distribucije .


Free Books Download "Od Performativa Do Govornih Dejanj" PDF ePub Kindle